Dit is een post die ik al ontzettend lang wil schrijven. In mijn examenjaar moest ik een profielwerkstuk schrijven, en mijn beste vriendin en ik konden maar geen onderwerp bedenken. Haar profiel was N&T, ik deed E&M, en allebei de leerlingen moesten het vak hebben om daar een PWS over te mogen doen. Engels bleek geen groot vak, dus wat overbleef was Nederlands en gym (want dat mocht wel. Vraag me niet waarom). We kwamen met allemaal middelmatige ideeën, maar tijdens een voorlichting van de afdelingsleider hadden we ineens een eureka momentje. Waarom konden we het niet gewoon doen over iets waar we allebei veel over wisten? Young Adult boeken!

Voor ons profielwerkstuk hebben we veel onderzocht. Zo keken we naar het ontstaan van YA en naar hoe het er nu voor staat, maar we keken ook naar de toekomst. Door te kijken naar geslaagde en gefaalde hypes in het verleden hebben we getracht om de volgende hype in Young Adult boekenland te voorspellen. En als het aan mij ligt gaat alles de goede kant op momenteel!

De voorspellingen die je hieronder leest zijn rond maart 2016 gemaakt, en dus gebaseerd op de trends die we op dat moment opmerkten.

Met een hype bedoelen we een periode waarin erg veel boeken met eenzelfde thema of genre gepubliceerd worden. Zo is er naar aanleiding van Twilight een paranormal romance hype geweest, en startte de Hongerspelen de dystopian trend. Door o.a. Rainbow Rowell ontstond er een contemporary rage, die John Green met The Fault in Our Stars verfijnde tot een sicklit hype. Sicklit begint echter een beetje af te zwakken, en daardoor gingen we nadenken over wat de mogelijke opvolger is. Je hebt maar 1 boek nodig om de trend te zetten, 1 bestseller maar, en iedereen gaat erin mee. We kwamen uit op drie hypes waarvan we geloven dat ze nog gaan komen, of al in opkomst zijn.

-Diversiteit

Als je een beetje meekijkt bij de Amerikaanse bloggers zie je dat boeken met diversiteit-thema’s de laatste tijd erg in trek zijn. Denk bijvoorbeeld aan This is Where it Ends van Marieke Nijkamp, More Happy Than Not en nu ook History is All you Left Me van Adam Silverra, en uiteraard Simon vs. the Homo Sapiens Agenda van Becky Albertalli. Of diversiteit in boeken een gimmick zal blijken te zijn, of werkelijk een belangrijk onderdeel van Young Adult literatuur, is nog niet duidelijk. Uiteraard hoop ik op het tweede, want ik denk dat dat erg goed zou zijn. Niet alleen voor lezers die zichzelf herkennen in personages, maar ook voor mensen die niet tot een minderheidsgroep behoren. Hierover schreef ik eerder een blogpost.

Diversiteit is een thema dat al aan populariteit aan het winnen is, en waarvan ik hoop dat het een “hype” gaat worden. Misschien wordt het daarna dan normaal en algemeen geaccepteerd.

-Onbekende landen

Er zijn drie plekken waar het gemiddelde Young Adult boek zich afspeelt. 1) Amerika, 2) Engeland, 3) het land waar het boek uitkomt. Dat laatste punt is hier dus Nederland, Duitsland in Duitse YA’s, etc. Bij die twee landen blijft het echter wel ongeveer. Daarom verwachten we dat de komende tijd boeken die zich afspelen in “onbekende” landen een ding gaan worden. Je ziet bij auteurs en lezers bijvoorbeeld dat er een fascinatie voor 1001 nacht achtige verhalen ontstaat. Denk hierbij aan The Forbidden Wish van Jessica Khoury en The Wrath & the Dawn van Renee Ahdieh. Onze verwachting is dat er meer boeken komen met een afwijkende locatie. Denk aan Afrika, Azië of Zuid Amerika. Er is niks mis met de gemiddelde setting van een Young Adult boek, maar het is goed te merken dat mensen behoefte hebben aan wat anders.

“Onbekende” landen is een thema dat er nog niet helemaal is, maar begint te komen. Ik heb al van best wat 2017 Amerikaanse releases gehoord dat ze in dit soort gebieden afspelen, dus ik ben zeker benieuwd of dat aan blijft houden!

-Horror

Waar de vorige twee voorspellingen thema’s waren, is dit een echt genre. Horror is een genre waar nog niet ontzettend veel van geschreven is binnen Young Adult, en juist daarom denken we dat dit misschien wel eens the next big thing kan worden. Als je Amerikaanse bloggers en uitgeverijen een beetje in de gaten houdt zie je dat er ontzettend veel horror boeken aangeboden beginnen te worden. Grappig genoeg kwam dit dus op nadat we dit als voorspelling hadden opgeschreven. Nu hopen we natuurlijk dat horror een volledige hype wordt, net als dystopian, zodat ons profielwerkstuk voorspellende waarde heeft. Ik moet zeggen dat ik horror persoonlijk niks vind, maar het zou me niks verbazen als het flink aan populariteit gaat winnen.

Horror is een genre dat eigenlijk nog amper bestaat in YA, maar daarom dus juist misschien wel een hype gaat worden als het er eenmaal is. Alles wat nodig is is 1 zo’n boek dat alles op z’n kop zet. Let maar op.


Dat was het alweer! Zijn jullie het met ons eens, of denken jullie juist dat er andere hypes op komst zijn? Laat het me weten, want ik ben benieuwd! En wie weet, als dit uitkomt ga ik misschien wel jaarlijkse hypevoorspellingen doen. Dan ben ik net als Paul de voetbalvoorspellende octopus. Zou toch mooi zijn.

2 Comments

  1. Ja, ik was net als Emmy op een gigantisch succes voor Urban Fantasy aan het hopen maar jammer genoeg bleek dat in België en Nederland niet zo goed aan te slaan. De toekomst van het boekenwereldje kan ik jammer genoeg niet voorspellen maar misschien is dat maar goed ook. Op die manier blijft het toch nog steeds een beetje spannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.