2016 was een vreemd jaar. Er gebeurden veel belangrijke dingen in mijn leven. Zo werd ik 16, haalde ik mijn VWO diploma, kreeg ik mijn eerste baantje, was ik jurylid bij een heuse boekenprijs en begon in aan een universitaire studie. Helaas zorgden al deze dingen ervoor dat ik weinig heb gelezen, waardoor ik All The Feels een beetje verwaarloosd heb. Ik heb op het moment dat ik dit schrijf 32 boeken (31 nieuw, 1 reread) gelezen dit jaar, hoop er voor het einde van het jaar 33 van te maken. In werkelijkheid waren het er een paar meer, maar die vind ik niet meetellen. Ik streef ernaar om jaarlijks 52 boeken te lezen, dus dit is toch een beetje minder. Dit vind ik erg jammer, maar motiveert me nog meer om er voor volgend jaar helemaal voor te gaan!

Om een beetje een overzicht te geven in wat ik dit jaar zoal las besloot ik om, net als vorig jaar, een lijst te maken met de beste boeken die ik dit jaar las. Deze top 16 is eigenlijk dus gewoon de helft van alles wat ik las dit jaar, maar ach. Details.

Eervolle Vermelding

Ik wil even beginnen met een eervolle vermelding. Zoals jullie wel weten houd ik intens veel van de TV serie Supernatural. Met mij meer mensen, want Melisa besloot een Supernatural fan-fic te schrijven. Maar niet zomaar een fan-fic, nee. Eentje waar Emmy en ik ook in zaten. Dit verhaal ging echt alle kanten op, maar Emmy vond dat het niet snel genoeg ging. Hierdoor besloot ze een fan-fic te schrijven op de fan-fic van Melisa wat weer een fan-fic op Supernatural is. Volg je het nog? In Emmy’s fan-fic is het zo’n 12 jaar later en is iedereen samen met een van de Supernatural mannen. Ik heb in dit verhaal een relatie met Kevin Tran, en hij is echt mijn soulmate, dus ik kon niet blijer zijn. Omdat dit verhaal een glimlach op mijn gezicht tovert elke keer dat ik weer een stukje te lezen krijg, hoort dit zeker in mijn top verhalen van 2016!

16. De Rode Loper – Thomas Rosenboom

Aangezien de tweede helft van mijn examenjaar binnen 2016 viel heb ik een aantal boeken voor Nederlands moeten lezen. Opvallend genoeg vond ik ze allemaal leuk! In dit boek gebeurt niks. Maar dan ook echt niks. Het gaat gewoon over een man die in een garage woont en af en toe muziek maakt. Het slaat helemaal nergens op, en toch vond ik het heel fijn lezen en erg intrigerend? Ik kan het niet eens uitleggen.

15. Vuur en As – Sabaa Tahir

Voor de Dioraphte Literatour Prijs jury moest ik de tien genomineerde boeken lezen. Als buffertje besloot ik Vuur en As op het einde te lezen. Een van de weinige echte YA boeken op het einde leek me een goede motivatie om door te lezen. Helaas was dit niet helemaal het geval. Ik heb de tien voorgeschreven boeken gelezen deze zomer, maar verder niks. Dat vind ik toch wel jammer. Ook was dit boek niet zo goed als ik had gehoopt? Het was een typische YA, en op veel vlakken redelijk voorspelbaar. Maar het las wel lekker, en ik zat helemaal in het verhaal, dus ik accepteer het.

14. Jij zegt het – Connie Palmen

Persoonlijk kende ik het verhaal van Ted Hughes en Sylvia Plath niet. Na het lezen van dit boek is dat wel anders. Het is een soort biografische roman, waardoor het meer op een verhaal lijkt dan iets wat waar gebeurd is. Het had iets afstandelijks van de werkelijkheid, en ik vond het wel leuk om eens iets totaal anders te lezen. Dit boek las ik voor mijn mondeling Nederlands.

13. Underdog – Elfie Tromp

Voor mij was dit de grote verrassing van de Diorapthe Literatour Prijs. Van alle boeken had ik ingeschat wat ik er van zou vinden, en die voorspellingen kwamen grotendeels uit. Als een voorspelling niet uitkwam betekende het dat het boek minder leuk was dan verwacht. Alleen dit boek was boven verwachting. Het was een verfrissend onderwerp, en ook al was het niet geschreven voor een jongere doelgroep zie ik wel in dat mensen dit boek voor hun lijst zouden lezen.

12. In het huis van de dichter – Jan Brokken

Opnieuw een soort biografische roman. Om het nog ingewikkelder te maken is de schrijver ook een personage, maar is de schrijver niet de hoofdpersoon. Het heeft dus autobiografische elementen, maar is niet een autobiografie? Moeilijk dit. Dit verhaal geeft goed de Koude Oorlog weer, en hoe het was als pianist, maar ook als homoseksueel, om in die tijd uit de Soviet Unie te komen. Ik vond het erg interessant om te lezen, en ik moest zelfs huilen bij het einde. Ook dit boek las ik voor mijn mondeling Nederlands.

11. In het spoor van de eclips – Bronagh Curran

Dit is nou echt een boek dat underrated is. Ik ben al een hele tijd met de recensie bezig, want ik wil hem helemaal goed hebben. Dit boek heeft zeker zijn minpuntjes, maar wat is het toch een ontzettend fijn verhaal! Niet veel mensen kennen het, en dat is echt heel erg jammer, want het is een super mooi boek. En de kaft is prachtig!

10. Throne of Glass – Sarah J. Maas

Dit is het jaar dat ik mijn eerste Sarah J. Maas boek las. Ja, ik weet het, het is echt erg dat ik dat niet al eerder heb gedaan. Ik weet niet helemaal wat ik er nou van vond. Het was totaal niet wat ik verwacht had. Ik had gehoopt op meer epische assassin momenten, maar mij is verzekerd dat die in latere delen komen. Ik ga denk ik gewoon verder met de serie, en dan zie ik wel wat ik er van vind!

9. De afstand tussen jou en mij – Marina Gessner 

Okay, technisch gezien heb ik dit boek nog niet uit, dus is het niet helemaal eerlijk om hem op deze lijst te zetten. Ik ben echter al ver over de helft, dus ik vind dat ik dit mag. Dit boek is echt leuk, en tenzij het einde het helemaal verpest word ik er erg blij van. Ik heb storytel (echt een aanrader, wow) waarop ik het audioboek luister. Ook al ben ik niet zo’n fan van degene die het verhaal voorleest is dit een ultiem boek om te luisteren als ik onderweg ben van huis naar de uni en andersom!

8. De Kroon – Kiera Cass

Het laatste deel in de Selection serie. Ik las dit boek tijdens mijn eindexamens, en ik had geen beter moment kunnen kiezen. In het begin realiseerde ik me voor het eerst hoe ontzettend slecht deze boeken eigenlijk zijn. Maar toen, na ongeveer 60 pagina’s, realiseerde ik me ook dat dat me totaal niet boeide. Eadlyn eindigde met de jongen waarmee ik haar shipte, en dat hele boek was gewoon heerlijk stom. Het sloeg allemaal nergens op, oprecht nergens op, en daardoor kon je je verstand op nul zetten en doorgaan. Echt heerlijk!

7. De Wereld van Wollebrandt – Nicolien Mizee

Wat hebben deze boeken voor een ophef gezorgd in boekbloggend Nederland, zeg. Een paar weken lang had iedereen het over de Sterren van Morgen, en dat is ontzettend knap. Ik bedoel, iedereen had het erover dat deze boeken nou niet bepaald goed zijn, maar blijft knap! Deze boekjes zijn maar 120 pagina’s, maar er is toch meer dan genoeg om over te praten. Daardoor verdient Wolly toch een hoge plek op deze ranglijst, hoor.

6. Oliver – Edward van de Vendel

Toen ik zag dat dit boek genomineerd was voor de Dioraphte Literatour Prijs was ik door het dolle heen. Ik had het eerste boek in deze serie al gelezen voordat ik voor de jury gevraagd werd, dus ik wist wat me te wachten stond. Dit boek heeft me ook niet teleurgesteld. Door de originele setting, interessante personages en prachtige schrijfstijl is dit boek echt tot mijn favorieten gaan behoren. Het allermooiste misschien nog wel is dat je deze boeken los van elkaar kan lezen, of in serie verband. Ik wacht nog steeds op de nieuwe kaft van deel twee.

5. De Dagen van de Bluegrass Liefde – Edward van de Vendel

Bij een Simon vs. event heb ik Edward van de Vendel ontmoet. Hij vertelde enthousiast over zijn boeken (dit boek, deel twee dat in herdruk is, en Oliver), en door zijn enthousiasme moest ik ze gewoon lezen. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Niets dan liefde voor Tycho en Oliver en Edward van de Vendel. Je wordt tijdens het lezen van dit boek een beetje verliefd op de verliefdheid tussen deze twee jongens, en dat was echt geweldig om mee te maken.

4. A Study in Charlotte – Brittany Cavallaro

Voor mij was dit de grootste verrassing van het jaar. Ik luisterde naar het audioboek op storytel, wat oprecht het beste audioboek is dat ik ooit geluisterd heb. De verteller gaf ieder personage een ander accent, en het was gewoon magisch. Ik heb al een aantal Sherlock Holmes hervertellingen voorbij zien komen, maar qua boeken is dit tot nu toe mijn favoriet. De personages kloppen met Sherlock en John, maar zijn toch hun eigen persoon. Verder zag ik het einde eigenlijk ook niet aankomen, wat voor mij bijzonder is. Maar toch wel het beste aan dit boek waren de hoofdstuk eindes. Een hoofdstuk kon eindigen met iets als “This was the last time I talked to Charlotte. The next time we met, it was because our classmate had been murdered,”. Stel je even mijn hoofd voor terwijl ik in een drukke trein zit en die zin ineens uit mijn oortjes klonk. Ja. Het was intens.

3. This is Where it Ends – Marieke Nijkamp

Een Engels boek van Nederlandse bodem! Ik heb Marieke meerdere keren mogen ontmoeten dit jaar, en ik vind het iedere keer weer geweldig. Dit boek is niet per se het beste boek dat je ooit zal lezen, maar het snijdt wel pijnlijke onderwerpen aan die je niet vaak tegenkomt in YA literatuur. Wapengeweld is iets afschuwelijks, en dat het zo tastbaar in boekvorm is opgeschreven is voor de bewustwording van mensen ontzettend goed. Daarnaast was het ook gewoon een ontzettend emotioneel boek. Ik heb de laatste twintig à dertig pagina’s amper kunnen lezen omdat ik maar bleef huilen en dus mij pagina niet kon zien. Boeken waar ik dat soort emoties door krijg verdienen een plekje in mijn hart, of het nou een foutloos boek was of niet.

2. The Upside of Unrequited – Becky Albertalli

Wat zou een All The Feels blogpost zijn zonder de naam Becky Albertalli te noemen? Dit jaar won ik een Advanced Readers Copy van Becky’s nieuwe boek, en heb ik dit boek dus al voor de publicatiedatum van 11 april 2017 gelezen. Wat was dit boek prachtig. Ik heb continu bijna gehuild. Niet omdat het zielig was, maar omdat ik het zo mooi vond. Ik moest keer op keer hardop lachen, maakte allemaal gekke gil geluidjes omdat iets fout ging of juist helemaal goed, en was gewoon intens gelukkig met dit hele boek. Ik kan niet wachten om een “echt” exemplaar in mijn handen te hebben als het boek uit is, en ik kan ook niet wachten om de Nederlandse editie (De voordelen van onbeantwoorde liefde) te lezen. Becky Albertalli did it again.

1. Simon vs. the Homo Sapiens Agenda – Becky Albertalli

Je denkt nu vast, huh? Eline, dit boek stond vorig jaar ook op 1. Klopt! Dit jaar herlas ik Simon om er een verjaardagscadeau voor een goede vriendin van te maken. Ik heb, bewapend met markers en potloden, al mijn favoriete stukjes gemarkeerd en overal opmerkingen bij geplaatst. Tijdens het lezen kwam ik erachter dat ik op bijna elke pagina wel een of meerdere dingen had om te markeren. Mijn liefde voor Simon groeide eigenlijk alleen nog maar meer, en ik had intense stress omdat ik ineens bang was dat ik het einde zelf had bedacht en dat het helemaal anders zou gaan. Gelukkig was dit niet het geval, en kon ik genieten van al mijn favoriete personages in een prachtig boek. Alleen om die emoties al verdient dit boek opnieuw een eerste plaats.


Ennnnnn dat was weer een stuk langer dan de bedoeling was. Oepsie! Ik hoop dat jullie net als ik een aantal goeie boeken hebben gelezen, en dat dit volgend jaar alleen maar beter mag worden. Ik weet nog niet of het gaat lukken om voor het nieuwe jaar nog een blogpost te plaatsen, dus voor het geval dat dat niet zo is: Gelukkig nieuw jaar!

 

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.