2015 is voorbij gevlogen, en wat was het een topjaar! Helemaal als we naar het bloggedeelte van het jaar kijken. In 2015 had ik meer blogbezoekers dan ooit, en dat is toch wat om trots op te zijn!

Okay, sorry, die was flauw. In 2015 opende ik All The Feels, dus op bloggebied was het natuurlijk een goed jaar voor me als je het vergelijkt met andere, blogloze jaren. Al jaren wilde ik een blog openen, en in oktober zette ik eindelijk die stap. Stiekem hoopte ik wel dat All The Feels goed ontvangen zou worden, maar zo’n reactie had ik niet verwacht. Sinds mijn blog online ging in oktober heb ik 954 bezoekers en 2.419 bezichtigingen (!!!!!). Holymoly, jongens, dat is zo ontzettend veel! Ik kan jullie nu natuurlijk niet allemaal individueel gaan bedanken, maar een algemeen dankwoord kan er wel af. Dus, bij deze, dank je wel jullie zijn top. 

Okay, nu dat we dat gehad hebben gaan we door met de daadwerkelijke reden voor deze post: mijn top 15 boeken van 2015! Toen ik aan deze lijst begon dacht ik dat het makkelijk ging worden, maar ik heb me daar echt op verkeken. Wat heb ik ontzettend veel goeie boeken gelezen dit jaar! Toch heb ik ontzettend mijn best gedaan om een lijst op te stellen met mijn favoriete boeken, en die zal ik hier dan ook geven. Op volgorde, van 15 naar 1, mijn jaar in boeken!

15. Niet te filmen – Sophie Kinsella

Wat een ongelooflijk grappig boek was dit! Ik had nog nooit iets van Sophie Kinsella gelezen, dus ik wist niet helemaal wat ik kon verwachten. Nou, zeker dus niet dat ik letterlijk van de bank viel van het lachen. Op pagina vijf! Ik heb zo veel gelachen dat mijn vader, moeder, en allebei mijn broertjes me minimaal één keer vroegen wat er nou zo grappig is. Helaas was het psychologische aspect niet helemaal uitgewerkt zoals ik het wilde, maar de humor zorgde er toch voor dat het een plaatsje in de top 15 verdiende.

14.  The Heir – Kiera Cass

Een nieuw Selection boek? Ik bedoel, hallo, kom maar op! Ook al vond ik dit deel minder dan de rest van de serie, heb ik me wel kostelijk vermaakt. Velen stoorden zich aan Eadlyn’s arrogantie, maar dat vond ik juist wel passend. Ze is opgevoed met het idee dat ze de machtigste vrouw in het land is, en dat werd haar bijna dagelijks verteld. Natuurlijk word je daar arrogant van! Die imperfectie had voor mij juist wel wat, waardoor ik ook niet kan wachten op het laatste deel, The Crown.

13. Angelfall – Susan Ee

Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig ervaring heb met engelen in boeken. Ze worden genoemd in the Mortal Instruments, en natuurlijk hebben we Castiel en de gang in Supernatural, maar echt een boek over engelen? Ik denk dat dit mijn eerste is. Ik had zo mijn twijfels, dus Angelfall was een aangename verrassing! Zeker ben ik van plan volgend jaar de rest van de serie te lezen, ik kan echt niet wachten!

12. Tegenlicht – Esther Verhoef 

Hoe leuk je lezen ook vindt, niemand wil graag voor school/de lijst lezen. Precies om die reden besteed ik altijd extra veel tijd aan het uitzoeken van mijn boeken, en met succes! Vorig jaar de Engelenmaker van Stefan Brijs, die ongelooflijk goed was, en nu dit boek. Ook al was het boek dik 500 pagina’s, ik heb van elk woord genoten! Als je nog een boek van een Nederlandse auteur moet lezen, en je houdt van boeken met meer karakterontwikkeling dan plot, dan is dit zeker een boek voor jou!

11. The Bunker Diary – Kevin Brooks

Dit boek is met gemak de grote verrassing van dit jaar. Een Engelse vriendin van me, Beth, kocht dit boek voor me voor mijn verjaardag, dus ik besloot het te lezen omdat het redelijk kort is. Wat een ontiegelijke mindf*ck is dit boek! Toen ik het uit had smeet ik het door de ruimte, en was ik zo’n 1,5 uur niet aanspreekbaar omdat ik zo hoog in mijn gevoelens en frustraties zat. Nu dat ik een beetje gekalmeerd ben kan ik het verhaal wel waarderen, en heb ik de Hungry Readers boekclub in Hoofddorp zelfs zo ver gekregen om dit met z’n allen te lezen. Het is echt veel te leuk om iedereens reactie te zien. Dit boek zou ik iedereen aanraden, omdat ik vind dat echt iedere lezer dit einde een keer meegemaakt moet hebben! Geloof me, hierna klaag je nooit meer over eindes van wat dan ook.

10. More Happy than Not – Adam Silverra

Net op tijd las ik dit boek uit om het op dit lijstje te kunnen zetten. Wow, wat was dit boek bijzonder. Het was wat ik ervan verwachtte, en toen opeens niet meer en POEF alles ging fout. Ik denk dat dat wel een goeie beschrijving is. Ookal zaten er hier en daar wat stukjes die ik persoonlijk graag wat verder uitgewerkt had gezien, was dit toch een zeer sterk debuut en kan ik niet wachten op Adam’s tweede boek, History Is All You Left Me!

9. Clockwork Angel – Cassandra Clare

Na eeuwenlang gezeur van vriendinnen aangehoord te hebben dat ik deze boeken toch echt moest lezen, want Will Herondale, ging ik overstag en pakte ik dit boek op. Ik was een beetje huiverig, omdat ik niet de grootste fan van de Mortal Instruments serie ben, maar wat was dit goed! Alles wat TMI niet was, leek in dit boek wel te lukken. Nou moet ik zeggen dat ik de obsessie met Will Herondale nog steeds niet snap na het lezen van Clockwork Prince, en het is ook zeker niet het beste boek dat ik ooit gelezen heb, maar het was leuk en enjoyable. Meer moet je er ook niet echt van verwachten, geloof ik. Ik heb Clockwork Princess liggen, dus ik ben zeker benieuwd naar het einde!

8. Ruin & Rising – Leigh Bardugo

Dit is het jaar dat ik voor de eerste keer de Grisha trilogie las, en man, wat was die steengoed. Mijn favoriete deel is toch echt het laatste deel, om meerdere redenen. Nou ja, vooral een reden: Nikolai. Wat is Nikolai een held, zeg. Natuurlijk was de rest van het boek ook goed, en hoe veel pijn het einde me ook deed, het was echt precies zoals de serie had moeten eindigen. Een geniale conclusie van een nog genialere trilogie, en wat ben ik blij dat ik kennis met deze serie heb gemaakt dit jaar!

7. Ik geef je de Zon – Jandy Nelson

Wow. Gewoon wow. Als Blossom Books ambassadeur moet je dit boek toch eigenlijk wel gelezen hebben, maar door de enorme hype die er om dit boek ontstond was ik een beetje bang geworden. Wat als ik het niet even goed vond als de rest? Nou, die angst was volledig ongegrond, want wat was dit geweldig! Jandy Nelson is zo goed, en ik moet echt snel haar andere boek gaan lezen.

6. De Ravenjongens – Maggie Stiefvater

Kleine obsessie hiero. Het is niet zozeer het verhaal waar ik van houd, maar de personages. Gansey en Blue zijn natuurlijk leuk, Noah te lief voor woorden, en Ronan ontzettend fascinerend, maar Adam… Adam. Ik heb echt een dikke vette boekcrush op Adam en ik wil met hem trouwen. Dus. Dat je het even weet.

5. Fangirl – Rainbow Rowell

Dit boek ging over het schrijven van een fan-fiction, en over een fangirl zijn. Ik ben een fangirl en ik schrijf fan-fictions, dus dit was perfect! Nadat ik Eleanor & Park drie keer niks vond was ik bang dat ik dit ook niet leuk zou vinden, maar ik ben echt van dit boek gaan houden. Carry On staat nu al hoog op mijn verjaardagswenslijstje in april. Dat duurt inderdaad nog even, maar ik ben op een bookbuyingban, okay. Te veel boeken.

4. Salt & Stone – Victoria Scott

Dit boek. Mensen. Dit boek. Samen met Fire & Flood (Water en Vuur) staat deze serie hoog in mijn lijstje van favoriete series, sowieso in de top vijf. In mijn top vijf staan dingen zoals Harry Potter en de Grijze Jager, dus dat is echt niet niks. Verder liet ik dit boek aan meerdere mensen lezen (twee schoolvriendinnen, vriendin in Engeland, goede vriend in Friesland, mijn moeder), en geen van hen gaf het minder dan vier sterren op Goodreads. Geen! Als dat niet voor dit boek pleit weet ik het ook niet meer, hoor.

3. The Tournament at Gorlan – John Flanagan

Grijze Jager. Zo veel liefde voor de Grijze Jager. Al te veel hoef ik hier geloof ik niet over te zeggen, helemaal niet na mijn lovende recensie. Alleen maar liefde voor deze boeken.

2. Saving Francesca – Melina Marchetta

Ik heb een tijdje voor een Engelse blog geschreven, en ik kreeg de vraag of ik dit wilde lezen. Om eerlijk te zijn verwachtte ik een simpel romantisch verhaaltje, maar wat had ik het mis! Dit boek heeft zo’n ontzettende diepgang, en gaat op een verrassend goede manier om met hoe het is om een ouder te hebben die een depressie heeft. Ik schaam me totaal niet als ik zeg dat ik heb zitten huilen om dit boek. Het was gewoon zo mooi. En ook een grote plus is dat vriendschap centraal staat, wat niet al te vaak voorkomt in YA. Zeker een aanrader dus!

1. Simon vs. The Homo Sapiens Agenda – Becky Albertalli

Ik denk niet dat dit als een verrassing komt voor mensen. Ik sta zo’n beetje bekend als Simon fangirl op Twitter en Facebook, en weet je? Dat vind ik helemaal prima! Ik won Simon in een winactie op twitter, en wist op dat moment nog niet wat ik ervan kon verwachten. Redelijk snel begon ik met lezen, en ik kon het gewoon niet meer wegleggen. Binnen 24 uur was het boek uit! Ondertussen heb ik vier exemplaren (een vijfde heb ik weggegeven), meerdere gesigneerde boekenleggers en bookplates, een gesigneerd boek, en sta ik zelfs met een citaat in de nieuwe druk van de paperback. Toen ik van Blossom Books hoorde dat ze Simon gingen vertalen moest ik bijna huilen van geluk, en toen ik hoorde dat Becky naar Nederland zou komen voor YALFest heb ik echt gehuild, zo gelukkig was ik. Ik kan dan ook echt niet wachten op volgend jaar, want ik wil haar zo graag ontmoeten!


Okay, dit is ietsje langer dan ik van plan was, oeps. Nou ja, enthousiasme kan geen kwaad, toch? Hopelijk hebben jullie een beetje genoten van deze post, en zijn jullie het met me eens. Zijn er boeken die ik echt had moeten lezen dit jaar, en die je dus mist in dit lijstje? Ik hoor het graag!

 

 

0 Comments

 1. Ik wil Simon zo graag lezen! Ik wacht eigenlijk op de Nederlandse vertaling (niet dat ik geen Engels lees, maar het is een Blossom Books-boek. En de cover! <3 Vooral de blauwe 🙂 )
  Dat met Will Herondale snapte ik eigenlijk ook niet. Misschien omdat hij als knap wordt beschreven en mysterieus is? Gebroken karakters trekken vaak mensen, heb ik ooit gehoord. De Duisterling bijvoorbeeld?
  En Adam Parish… Zijn vader is zo afschuwelijk. 🙁
  Ik vond Eadlyn ook niet zo erg, ik begreep niet eens waarom mensen haar zo irritant vinden. Zoals je zegt: ze is zo opgegroeid en is nooit iets anders gewend, dus waarom zou ze dan niet arrogant zijn?
  En Niet te Filmen vond ik dat psychologische gedeelte ook niet goed uitgewerkt. Ze was opeens beter. Zo van: halló, je wordt niet in één seconde beter!
  Gelukkig heb je geen Red Queen hier ingezet ;P Dat boek was zo van: oké, ik ken jou al, maar dan met andere titels en van andere schrijvers. Je bent goed, maar eigenlijk helemaal niet. En er komen nog iets van vier andere delen! Ik ga Glass Sword nog wel lezen, maar als ik dat ook niet zo goed vind haak ik gewoon af. Ga jij Glass Sword nog lezen nu je dat boek één van de slechtste vindt die je ooit hebt gelezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.