Ik denk niet dat het voor iemand als een verrassing komt als ik zeg dat ik fan ben van Becky Albertalli. Aangezien De Voordelen van Onbeantwoorde Liefde over een week uitkomt (23 april!!!) heb ik besloten om een Becky Albertalli week te organiseren. Elke dag zal er een post verschijnen in het teken van Becky Albertalli’s boeken waarin ik langzaam aftel naar de Nederlandse release van een van mijn favoriete boeken bij Blossom Books. Vandaag de eerste post, waarin ik vertel hoe het nou precies zit met mijn Becky liefde.

Met knikkende knietjes en mijn hart in mijn keel las ik mijn email nog een keertje door. Ik weet het nog goed. De eerste email die ik ooit naar Becky stuurde, ondertussen alweer bijna twee jaar geleden. Ik had Simon net uit, na een heel verhaal, en normaal deed ik dit niet, maar ik moest even delen hoe blij ik was dat Simon bestond. Wat ben ik nu ontzettend blij dat ik dit gedaan heb, zeg! Ik had toen namelijk nooit durven dromen waar dat toe zou leiden.

Becky antwoordde snel, en we mailden wat heen en weer. Het was erg leuk, en het werd alleen maar leuker toen ik hoorde dat Blossom Books van plan was om Simon te gaan vertalen. Ik weet het moment dat ik hoorde dat Becky naar YALFest zou komen ook nog heel goed. Ik was me klaar aan het maken voor school, en kreeg ineens een appje dat ik dit goed geheim moest houden, maar. Mijn telefoon viel uit mijn hand omdat ik zo erg begon te trillen. Ik heb half gegild half gehuild en het was heel bijzonder. Vraag me niet hoe ik op school gekomen ben.

Na de geweldigheid die het ontmoeten van Becky Albertalli was heb ik afgelopen zomer nog een super toffe interactie met Becky gehad. We mailden tot dan toe nog steeds af en toe over en weer, en soms had ik wat gesprekjes met haar via Twitter (DM). Maar toen ik een ARC van The Upside of Unrequited won veranderde dat. Aangezien ik een van de eerste lezers was had Becky nog niet veel contact gehad over haar boek. Dus toen ik hem uit had en begon te gillen tegen haar vond ze het alleen maar leuk. We hebben zo’n 1,5 uur gepraat via Twitter DM, en het was een van de beste gesprekken uit mijn leven. Ze vertelde me allemaal leuke inside informatie van tijdens het schrijven, en vertelde ook het een en ander over haar nieuwe boek. Ik heb zelfs dingen mogen beslissen aangezien ze aan het schrijven was! Zo hebben we samen gekozen naar welke universiteit een van de personages gaat. Hoe cool is dat?!

Na dit gesprek over Upside hebben Becky en ik nog steeds redelijk vaak contact. Zo hebben Inge (super toffe vriendin van me waarmee ik over dingen fangirl maar vooral over Becky) en ik enthousiaste mails naar Becky gestuurd, maar ook een brief opgesteld aan Donna, de editor en uitgever van Becky. We vonden dat editors niet genoeg liefde krijgen terwijl ze wel ontzettend veel voor een boek doen, dus we stelden een brief van vijf pagina’s op, en hebben die brief toen op door ons gemaakt Simon briefpapier geschreven en op de post gedaan. Intense stress of hij aan zou komen, maar Donna was er erg blij mee, en Becky was weer heel blij met ons.

Maar hoezo dan al deze liefde? Wat vind ik nou zo geweldig aan Becky Albertalli’s werk?

 • De personages. Er is iets aan de manier waarop Becky schrijft dat het voelt alsof de personages echt ademen. Ik vind het nog steeds een rare gedachte dat Simon Spier niet werkelijk ergens rondhuppelt.
 • De humor en karakteristieke schrijfstijl. Als je een verhaal van Becky leest weet je ook meteen dat zij het geschreven heeft. Dit komt vooral door haar ontzettend karakteristieke humor. En laat Becky nou precies mijn gevoel voor humor hebben.
 • Het belang van familie. Wat maar al te vaak in YA boeken gebeurt is dat familie van personages genegeerd wordt, of enkel gebruikt wordt als plot device. Bij Becky’s boeken is hier totaal geen sprake van. Voordelen van Onbeantwoorde Liefde gaat juist vooral over familie en omgaan met veranderingen. Het is zo mooi.
 • Fearlessness. Ik kan het met geen ander woord beschrijven. Becky neemt ontzettend gevoelige onderwerpen, en zorgt ervoor dat het zo geschreven is dat het niemand schaadt. Daarnaast is het ontzettend verfrissend dat de personages gewoon af en toe echt schelden in plaats van de sugar-coated YA appropriate scheldwoorden,  en onderwerpen als zoenen en seks worden op een toegankelijke en vooral realistische manier beschreven. Laten we wel wezen, je eerste kus gaat vast niet super romantisch zijn, of tijdens een of andere veldslag, of met iemand die op een Griekse god lijkt. Alles is zo echt, en dat had helemaal fout kunnen gaan, maar het maakt de boeken juist zo ontzettend sterk. Ik vind het heel dapper dat je zo tegen YA standaarden in durft te gaan, en dat maakt Becky Albertalli echt speciaal.

Maar het belangrijkste, hetgeen wat ik amper in woorden kan bevatten, is het Becky Albertalli gevoel. Er is een bepaald gevoel dat ik krijg wanneer ik een van haar boeken open sla, en het is erg moeilijk te beschrijven, maar ik ga het toch proberen. Boeken van Becky Albertalli voelen als thuiskomen. Ze zijn voorspelbaar, maar toch boeien ze je. Het voelt alsof je vrienden voor het leven maakt met de personages, en je weet dat ze altijd bij je zullen blijven. Ik ga niet beweren en zeggen dat dit de beste boeken ooit zijn, dat zeker niet. Ik snap ook helemaal hoe iemand niet van deze boeken houdt. Maar voor mij komt alles samen in deze boeken. Becky Albertalli schrijft op een manier die klopt, die helemaal af is, en dat vind ik er zo ontzettend fijn aan.

Becky heeft nog nooit een woord geschreven dat me teleurstelde, en ik denk ook niet dat dat ooit zal gebeuren. Ik kijk uiteraard met smart uit op haar volgende boek, en kan niet wachten om mijn liefde voor Voordelen met de wereld te delen!

11 Comments

 1. Door jouw enthousiasme wil ik zo snel mogelijk aan Simon VS beginnen (ik denk dat ik hem zondag ga aanschaffen op yalfest) en ik vind het zo leuk om te zien hoe je gewoon vrienden bent geworden met je favoriete auteur! Ik hoop zondag tegen David Arnold te kunnen zeggen wat Kids of Appetite voor mij betekend en ik ben zo nerveus!

  1. Eline @ All The Feels

   Ik kan alleen maar zeggen dat ik ontzettend voor ben als je Simon koopt. Wist je dat Becky en David best friends zijn? Helemaal mooi. En ja, het kan gewoon! Het komt helemaal goed, Nicky. Gewoon vertellen, auteurs vinden alles leuk 😀

 2. Pingback: Een tag waarvoor ik niet ben getagd maar BECKY-LOVE dus so what – Paper Lunch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.