Zoals jullie misschien wel weten werk ik op zaterdagen in een kinderboekwinkel. Dit is natuurlijk super leuk, en ik word er ontzettend vrolijk van. We hebben eigenlijk alleen maar lieve klanten, en ik ga altijd met plezier naar mijn werk. Er viel me echter wel iets op aan het clientèle. Je kunt de meeste mensen indelen in een aantal vaste categorieën. Het leek me leuk om dit met jullie te delen, dus bij deze, de 7 soorten boekwinkel klanten!

 1. De lieve opa/oma

Er is weinig waar ik zo blij van word als een opa of oma die een cadeautje voor een kleinkind komt kopen. Meestal grijpen ze naar dingen die ze herkennen, zoals Annie M.G. Schmidt of Thea Beckman, maar dit is ook meteen de groep die het snelst advies vraagt (en er ook werkelijk naar luistert). Ik word er altijd blij van als iemand uit deze groep een boek koopt dat ik heb aangeraden.

2. De ouder met kind

Het is een kinderboekwinkel, dus het is best logisch dat er ouders met kinderen de winkel in komen. Dit levert veel interessante situaties op. Zo heb ik soms hele gesprekken over muggenbulten met een vierjarige, bespreek ik het belang van alfabetische volgorde met een achtjarige en trek ik gekke bekken naar een eenjarige. Over het algemeen zijn deze ouders relaxed en maken ze een praatje met je. Een enkeling heeft stress omdat het kind in kwestie een meltdown heeft, maar ach, wie heeft er dan geen stress?

3. De Young Adult

De jongeren tussen de 12-18 komen nog best wel eens zonder ouders naar de winkel. Vooral de twaalfjarigen vertellen dan enthousiast dat ze hun zakgeld hebben gespaard om het nieuwe Warrior Cats deel te kopen, en dat maakt me zo ontzettend blij. De vijftienplussers lopen meestal meteen door naar de YA kast, en daar heb ik best vaak een gesprek mee over boeken. Dit is met gemak een van mijn favoriete groepen.

4. De juffen en meesters

Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, en gelukkig hebben de meeste basisschool juffen en meesters deze memo gekregen. Er komen ontzettend vaak leerkrachten de winkel in om een enkel boek voor hun klas te kopen, of een grote bestelling te plaatsen voor de schoolbibliotheek. Dit zijn de mensen die komen met vragen als “Heb je een boek over een kikker?” en “Ik zoek een boek over bloemen, maar dan alleen lentebloemen”. Vragen van leerkrachten zijn vaak een uitdaging, maar je voelt je des te beter als je een boek vindt dat ze bevalt.

5. De “ik zoek een boek maar ik weet de titel niet meer” mensen

Dit noem ik nou een uitdaging. Met beschrijvingen die vaak niet verder gaan dan “De hoofdpersoon heeft een rode hoed op, woont in een bos, en wordt op een gegeven moment ontvoerd” gaan wij op zoek naar het boek in kwestie. Ik ben dan altijd blij dat ik met een collega in de winkel sta en dus niet in mijn eentje op zoek hoef, maar die ene keer dat ik zelf het boek vind voel ik me toch ontzettend stoer.

6. De ouder zonder kind

Dit zijn de ouders die hun kind aan het lezen willen krijgen, maar wat nog niet echt geslaagd is. Bij deze groep probeer ik net even nog meer mijn best te doen om het ideale boek te vinden. Deze mensen vragen vaak om een boek voor een boekbespreking, of een serie om te lezen als de huidige serie uit is. Ik vind het altijd super leuk om te merken dat ik deze mensen echt kan helpen met iets.

7. Eric Carree

Dan hebben we een klein clubje mensen die namen van auteurs maar moeilijk vinden. Eric Carree in plaats van Eric Carle kwam een keer voorbij, en je wilt niet weten hoe veel mensen Roald Dahl Ronald Dahl noemen. Ik kan er eigenlijk altijd wel om lachen, maar het is toch een beetje bijzonder. Ik weet nog dat ik in de winkel stond, en mijn baas was thee zetten. Er was naast een klant met haar zoon niemand anders in de winkel, en ze waren naar boeken aan het kijken. “Wil je een boek van Mirjam Mous?” vroeg de moeder. Alleen sprak ze het niet uit als mouse maar als mousse/moes. Ik moest zo mijn best doen om mijn lachen in te houden, niet normaal. Bij het afrekenen gooide ik er onopvallend een “Je eerste Mirjam Mous boek?” opmerking doorheen, maar het mocht niet baten. Bij het verlaten van de winkel zei de moeder opnieuw Mirjam Moes. Ach ja, dat mag.


Er zijn nog een hele hoop andere klanten. Zo heb je de mensen die iets komen kopen als kraamcadeautje, de ooms en tantes, de mensen die snel naar de kapper door moeten, de mensen die je van alles uit de kast laten trekken en daarna het eerste kopen of zelfs helemaal niks, en de ontzettend moeilijke telefonische vragen. Juist die afwisseling maakt het werk in de boekwinkel zo leuk. Ik ben niet de hele tijd met YA bezig, maar weet nu bijvoorbeeld ook het een en ander over prentenboeken, en ik weet precies wat leuk is om te lezen voor beginnende lezertjes. Ik houd echt van mijn werk, en ik zou het niet anders willen. Het feit dat ik er ook nog eens geld mee verdien is natuurlijk mooi meegenomen.

8 Comments

  1. Eline @ All The Feels

   Ik heb eigenlijk nog nooit eerder iemand Moes horen zeggen, en ik ben naar meerdere events geweest waar zij ook bij was, dus het zal wel mouse zijn, denk ik dan :’)

  1. Eline @ All The Feels

   Je zal merken dat het moeilijker is dan je denkt! Een kind dat niet van lezen houdt, een realistisch verhaal wil, maar geen liefde. Nou. Zoek dan maar iets. Enorme struggles af en toe, maar wel ontzettend leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.