Ik heb mijn oog al een tijdje op dit boek. Op YALC (hier komt ooit nog een blogje over. Ooit) was er veel over te doen, maar ik besloot het boek nog niet te kopen. Dat kwam maar al te goed uit, want het bleek dat Meis & Maas de Nederlandse rechten hebben gekocht! Toen ze me ook nog eens vroegen voor de blogtour leek het natuurlijk niet beter te kunnen. Maar nee, dat had ik fout. Ik doe niet zomaar mee met de blogtour, nee. Ik ben de allereerste! Ik heb het boek gelezen en heb uiteraard het een en ander te zeggen, dus laten we daar maar mee beginnen!

Ik heb een exemplaar van dit boek van de uitgeverij ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Bedankt, Meis & Maas! 

Greer is het buitenbeetje op S.T.A.G.S. Wat wil je ook, als je op een school zit met de rijkste en invloedrijkste mensen ter wereld, terwijl je zelf altijd op openbare scholen hebt gezeten? De school, de oudste school ter wereld, is niet alleen oud qua uiterlijk. Leraren heten Broeders, de directeur heet de Abt, en schooloudsten worden officieus de Middeleeuwers genoemd. Je hebt geld, en je hebt het juiste soort geld. Greer heeft geen van beiden. Zonder vrienden is het erg eenzaam op S.T.A.G.S. Als er een uitnodiging komt met enkel de woorden “Jagen Schieten Vissen” denkt ze dan ook niet lang na om hem te accepteren. Een lang weekend weg met de Middeleeuwers, dat was precies wat ze nodig had! Maar misschien had ze toch iets harder moeten nadenken over deze uitnodiging. Hoezo vroegen ze haar? Hoezo deden de Middeleeuwers ineens zo aardig? En, misschien nog wel het belangrijkste, hoezo was er tijdens het hele weekend geen volwassen supervisie?

S.T.A.G.S. verschijnt 27 oktober. 

Engelse titel: S.T.A.G.S. (Hot Key Books)(ISBN: 9781471406768)

Nederlandse titel: S.T.A.G.S. (Meis & Maas)(ISBN: 9789030503477)

Auteur: M.A. Bennett

Score: 6.5/10

Op een feelsschaal van appels schillen (1) tot dat gevoel dat je krijgt bij de finale van Wie is de Mol (10), hoeveel feels: 3

Ik vind het recenseren van dit boek ontzettend moeilijk, want ik ben een beetje in dubio. Het boek was precies wat het beloofde te zijn. Alleen ben ik toch teleurgesteld? Ik wil meteen voorop stellen dat dit best aan mij kan liggen. Misschien heb ik te veel spannende films gezien of boeken gelezen. Toen ik dit boek begon te lezen verwachtte ik spanning die me niet meer los zou laten, een soort gruwel die zich volledig meester van me zou maken. Maar die kwam niet.

Het idee dat er op mensen gejaagd wordt is niet nieuw, maar ik heb het nooit echt in boekvorm voorbij zien komen. Daarom was ik meteen enthousiast toen ik over dit boek hoorde. Als ik aan mensenjagers denk komt er meteen een bepaalde Supernatural aflevering naar boven. In The Benders,  aflevering 15 van het eerste seizoen, wordt een van de hoofdpersonen gekidnapped door een familie kannibalen. Als sport laten ze hun slachtoffers los in het bos en jagen ze op hen. Ook al zitten we ondertussen alweer in seizoen 13 van Supernatural blijft dit voor mij in de top vijf spannendste afleveringen. De aflevering liet alle voorzichtigheid los. Er was niks eerlijks of vriendelijks aan. De natuur is immers niet eerlijk. Deze aflevering is een van mijn favorieten, maar naar mijn mening iets te kort. Ik had meer willen zien van de jacht, nog meer spanning willen voelen. Toen ik over dit boek hoorde dacht ik dat het die wens eindelijk in vervulling zou laten gaan. Dit was helaas niet het geval.

Misschien was het niet helemaal eerlijk om dat van een boek te verwachten, maar ik kon er niet veel aan doen. Toen de link eenmaal gelegd was kwam ik er niet meer vanaf. In vergelijking voelde S.T.A.G.S. heel tam, bijna soft. Er gebeurden zeker gruwelijke dingen, maar in mijn hoofd wachtte ik steeds op iets wat niet kwam. Dat maakte voor mij de leeservaring wat minder, en ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het boek totaal niet spannend vond. Wat ik ontzettend spannend vind aan thrillers is het woordje noodzaak. De noodzaak van een hoofdpersoon om te overleven. Het gevecht, het klauwen naar en vastgrijpen van elk stukje dat kan helpen. Die totale overgave aan de situatie. Dit voelde ik niet in dit boek. Greer ging redelijk makkelijk mee in wat er allemaal gebeurde, en sommige stukken die spannend bedoeld waren riepen bij mij eigenlijk vooral verwarring op. Moet wel zeggen dat ik een hoop reacties heb gezien van mensen die dit boek wel spannend vonden, wat weer aangeeft dat spanning ontzettend subjectief is. Ik voelde het hier gewoon niet zo.

Dat betekent natuurlijk niet dat ik de rest van het boek niks vond. Het kijkje dat Greer kreeg in de wereld van de Middeleeuwers vond ik echt fascinerend. Ik kan geen genoeg krijgen van rijke (Britse) mensen, en genoot weer met volle teugen van de grote huizen en bijzondere manieren. Ik moet de kanttekening plaatsen dat dit stuk wel heel erg lang duurde. Een groot deel van het boek ging over verbazing over rijkdom en gedachten over wie wie leuk vindt. Niks mis mee, maar het was een beetje te veel opbouw voor een spannend boek.

De auteur maakte uitstekend gebruik van puns, wat ik erg kon waarderen. Ook waren er veel film references. Ik moet bekennen dat ik de meeste films niet had gezien, dus ik ging de besproken scenes opzoeken. Dit is zeker een aanrader! Het geeft echt een extra dimensie aan het verhaal, en dat vond ik heel tof.

Erg spannend vond ik dit boek dus niet. Ik had een boek verwacht waar de hoofdpersoon, alsof ze in de Hongerspelen zat, het halve boek lang door een bos zou rennen met jagers achter haar aan. Dit was helaas niet het geval, maar dat neemt niet weg dat het op zich een leuk boek was. En hopelijk vinden jullie het spannender dan ik!

Om de sfeer van het boek een beetje neer te zetten heb ik, net als voor de Vogelvrij blogtour, een book aesthetic gemaakt. Volgens mij heeft deze geen uitleg nodig. (Hij is beter zichtbaar als je erop klikt)

Morgen is het de beurt aan Thyrze van Infinite Stories. Ik heb van haar nog niet gehoord wat zij van het boek vond, dus ik ben benieuwd!

Ik wil ook even zeggen dat ik vind dat Meis & Maas de goede kant op gaat. Vogelvrij en S.T.A.G.S. zijn de eerste Young Adult boeken die ze ooit hebben uitgegeven, en naar mijn mening hebben ze dit erg goed gedaan. Het zijn allebei niet ontzettend mainstream titels, waardoor ik anders misschien nooit met de verhalen in aanraking was gekomen. Het is eens helemaal iets anders, en dat kan ik heel erg waarderen! Ik ga deze uitgeverij zeker in de gaten houden, en ik zou jullie allemaal aanraden hetzelfde te doen. Wie weet wat ze voor 2018 op de planning hebben staan!

 

9 Comments

 1. Als je een mensenjacht wilt door het bos moet je Vluchtspel lezen van Lineke Breukel. Is een trilogie. Deel 1 speelt zich af in de Ardennen en er wordt zelfs gebruik gemaakt van een uil tijdens de jacht. Is wel een volwassen boek maar ik vond het zeer spannend.

 2. Ik vind het ook erg tof dat Meis & Maas zo’n onconventionele titels uitgeeft. Het maakt dat ik nieuwsgierig ben naar elke nieuwe uitgave van hen. De samenvatting van deze titel spreekt mij in eerste instantie niet heel erg aan, maar dat aesthetic bord vind ik dan weer wel héél aanlokkelijk.

  1. Eline @ All The Feels

   Aah, tof om te horen over die aesthetic! Ik vind het helemaal leuk om ze te maken, maar weet nooit zeker of mensen het wel willen zien, haha.
   Als dat je aanspreekt kan je het best eens proberen. Dit boek geeft een interessante twist aan die Britse elite, en dat is echt een van de punten die ik heel erg kon waarderen!
   En jaaaaaa, lang leve Meis & Maas. Ben echt benieuwd naar wat er gaat komen!

 3. DIE AESTHETIC. Het lijkt net alsof die man antlers als hoofd heeft and I approve.

  Verder klinkt dit boek echt alsof het compleet niets voor mij is, dus ik ga wel gewoon Vogelvrij lezen (want dat moet dus nog) (ooit)

  1. Eline @ All The Feels

   Haha, ja dat was me ook al opgevallen. Maar hoe ik het ook schoof, dit was qua logica en kleurencombinatie de beste verdeling.

   Jaaaaa nee dit is geloof ik inderdaad niet zo je ding. GA VOGELVRIJ LEZEN THOUGH IS TOF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.