In december verschenen de eerste beelden. In april de eerste echte trailer. Nu, bijna een jaar na die eerste shots, is Fantastic Beasts and Where to Find Them eindelijk uit, en wat was me dat een heerlijke film, zeg! Zoals jullie misschien wel weten heb ik in april een analyse gemaakt van de trailer die toen verschenen is. Daarin maakte ik een paar voorspellingen, en het leek me wel leuk om op die post terug te kijken en de voorspellingen te vergelijken met de werkelijke gebeurtenissen!

Let op: deze post bevat spoilers

De Toverstok

Nu, al die maanden later, is er nog steeds geen uitsluitsel over waarom Newt zijn toverstok heeft mogen houden. Toen iemand de vraag stelde, reageerde J.K. Rowling op Twitter met “All will become clear. Trust me.” Hierdoor ontstonden bij veel fans speculaties. Wat ik persoonlijk opvallend vond was dat Newt een wand permit heeft aangevraagd, zoals duidelijk werd in de film. Tina vraagt hem om deze wand permit, en hoort later in de film dat Newt van Hogwarts is gestuurd. Zij weet dus dat hij school niet heeft afgemaakt, maar toch een toverstok heeft. Nou zijn er twee logische verklaringen voor dit fenomeen. 1) De regels in Amerika zijn anders, en Tina was niet op de hoogte van de toverstok wetgeving in Engeland. 2) Op dit moment in de tijd was die wet nog niet ingevoerd. We hebben nooit in de serie een magisch wetboek gezien, dus we weten niet hoe oud die wet is. Na het internet afgespeurd te hebben is het voor mij duidelijk dat dit ook nooit in extra content bekendgemaakt is. Stel dat punt twee waar is, vraag ik me nog iets af. Wat is er gebeurd in de tijd dat Newt van school werd gestuurd en Hagrid van school werd gestuurd dat die wet is ingevoerd? Newt zal ergens tussen 1908 en 1915 van school gestuurd zijn, want hij zat toen op school. Hagrid wordt weggestuurd in 1943. Wat is er in de tussentijd gebeurd? (Leuk feitje: de laatste van de vijf films zal schijnbaar plaatsvinden in 1945. Een ontmoeting tussen Hagrid en Newt is dus mogelijk!)

Een derde theorie is dat Newt school wel op de een of andere manier heeft afgemaakt, aangezien dit in het originele Fantastic Beasts and Where to Find Them boekje staat. Na het zien van de film zie ik daar echter niet erg veel aanwijzingen meer voor, en ga ik er vanuit dat die opmerking in dat boekje staat om leerlingen van Hogwarts niet het idee te geven dat je ook zonder magisch onderwijs goed terecht komt. Meer hierover in mijn About the Author stukje van de oorspronkelijke analyse.

Koffer

In mijn analyse vroeg ik me af waarom Newt in hemelsnaam met een koffer vol magische wezens naar Amerika zou reizen. De gevaren leken me te groot, en het was simpelweg niet logisch. Gelukkig is dit probleem goed opgelost. Voor de mensen die het zich afvragen, J.K. Rowling heeft op Twitter bevestigd dat Frank de Thunderbird Arizona veilig bereikt heeft!

Bekende Personages

Het is ondertussen bekend dat de tweede Fantastic Beasts film zich zal focussen op het gevecht tussen Grindelwald en Dumbledore. Naast het feit dat dit een van de meest epische gevechten in de magische geschiedenis beloofd te worden, betekent dit dat we een jonge Dumbledore te zien krijgen. Daar ben ik zeker benieuwd naar!

Luna Lovegood

Ik kan niet ontkennen dat ik een kreetje slaakte toen de erumpent in beeld kwam. Als ik me niet vergis is dit het wezen waarvan Luna en haar vader in deel zeven overtuigd zijn dat het bestaat, en wiens hoorn het huis opblaast. Ik voelde me zo blij toen hij in beeld kwam, want dit bewijst toch maar weer even dat Luna niet zo gek is als iedereen denkt.

Ironie

Een vriend van me wees me op nog meer ironie in het leven van Newt. Naast het feit dat hij van school is gestuurd omdat hij iemands leven in gevaar bracht met een fabeldier, en daarna een boek schreef over hoe met ze om te gaan, moet Newt voor het einde van het zevende jaar van school zijn gestuurd. In dat jaar doen leerlingen hun N.E.W.T. examens. Komt dat iemand bekend voor? Opnieuw zijn hier twee mogelijkheden. 1) Newt heeft de N.E.W.T. examens nooit mogen maken, wat toch verdrietig is. 2) De N.E.W.T. examens zijn naar Newt vernoemd, wat in dat geval nog ironischer is dan alle eerder genoemde punten bij elkaar, aangezien die examens worden afgenomen in mogelijkerwijze dat ene jaar dat hij nou net niet gedaan heeft.

Geld

Jammer genoeg hebben er geen transacties plaatsgevonden in de film. Ik had graag willen zien hoe de zogenoemde dragots zich verhouden tot galleons.

Shaw

Dit klopte niet helemaal, maar ik zat toch in de buurt. De New Salem Philantrophic Society speelde werkelijk een grote rol in de film, en een Shaw was wel bereid om naar ze te luisteren. Het enige probleem is dus dat dit niet Henry Shaw jr. was, zoals ik dacht, maar zijn jongere broer Langdon. Ach ja, close enough? Shaw wordt ook geen grote tegenstander in de inmiddels vijfdelige serie, aangezien hij best wel dood is. De ironie dat hij is overleden door toedoen van de NSPS, terwijl ik dacht dat ze samenwerkten, ontgaat me niet.

Opmerking daarover, trouwens. Aan het einde werden alle inwoners van New York obleviated. Hierdoor weten Langdon en Henry Shaw sr. dus niks meer over magie. Hoe denken ze dan dat Henry Shaw jr. gestorven is? Zijn dood was immers door toedoen van Credence, een obscurial.

Bonus theorie

Het hele obscurial gegeven vind ik fascinerend. Toen ik thuis kwam van de bioscoop zag ik dat ik een appje had van degene met wie ik naar de film was geweest. Of we even over Ariana Dumbledore konden praten. Ik snapte niet waarom, tot hij begon te praten over haar leven.

It destroyed her, what they did: She was never right again. She wouldn’t use magic, but she couldn’t get rid of it; it turned inward and drove her mad, it exploded out of her when she couldn’t control it, and at times she was strange and dangerous. But mostly she was sweet and scared and harmless.“- Aberforth Dumbledore

Klinkt dit bekend?

We kwamen tot de conclusie dat het heel goed mogelijk is dat Ariana een obscurial is. Doordat ze muggles heeft aangevallen onderdrukte ze haar krachten. Hierdoor klinkt haar verhaal redelijk hetzelfde als dat van Credence, de obscurial uit de film. Ariana overleed op 14 jarige leeftijd in 1899, bijna 30 jaar voor Newt Credence ontmoette. Dit zou betekenen dat er, naast het meisje dat Newt tegenkwam op zijn reizen, nog een obscurial was in de afgelopen 100 jaar. Ook werd Ariana 4 jaar ouder dan de gedachte maximale leeftijd van een obscurial. Wie weet hoe oud ze zou zijn geworden als ze een natuurlijke dood had gestorven in plaats van te zijn geraakt door een vloek.

Leuk feitje: de vloek die Ariana raakte en deed overlijden kwam uit een duel tussen Dumbledore en Grindelwald. Als Ariana werkelijk een obscurial was, is het goed mogelijk dat Grindelwald hiervan op de hoogte was. Hij zou weten hoe een obscurial zich gedraagt, wat zou verklaren hoe hij Credence gevonden heeft. Ook zou het verklaren hoe hij op het idee kwam om Credence te gebruiken voor zijn duistere plannen, aangezien hij bij Ariana heeft gezien hoe krachtig een obscurial is.


Dat was het alweer! Op sommige punten had ik gelijk, en op sommige punten had ik niet fouter kunnen zitten. Naast een analyse van de analyse kwam ik in deze post ook met een nieuwe theorie, die best nog wel eens waar zou kunnen zijn. In ieder geval vond ik Fantastic Beasts and Where to Find Them een geweldige film, en kan ik niet wachten op deel twee. Zodra de trailer uit is volgt er uiteraard een analyse!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.