Na al mijn gegil over dit boek is het dan nu toch eindelijk tijd om mijn recensie te plaatsen. Ik heb al erg lang het plan om deze post te plaatsen tijdens deze week, wat de reden is waarom ik heb gewacht met het schrijven. Helaas bedenk ik me nu dat het een stuk slimmer was geweest als ik meteen een recensie had geschreven, aangezien ik dit boek uitlas in september vorig jaar. Hm. Ach ja.

Ik heb een Advanced Readers Copy van de Engelse editie gelezen. Dingen kunnen veranderd zijn, aangezien er nog een correctieronde overheen is geweest.

Molly heeft al 26 crushes gehad in haar 17 jarige leven. Helaas zijn ze allemaal onbeantwoord. Of juist niet helaas. Het idee van afgewezen worden is vele malen erger dan vanaf een afstandje toekijken. Nu dat haar nicht Abby is verhuisd naar Georgia moet ze met haar tweelingzus Cassie allemaal dingen ondernemen waar ze eigenlijk helemaal geen zin in heeft. Tijdens een van deze activiteiten ontmoet Cassie een leuk meisje waar ze een relatie mee krijgt. Overal om Molly heen is iedereen bezig met liefde, en Molly blijft eigenlijk maar een beetje eenzaam achter. Gelukkig is daar Will, een leuke hipster vriend van Cassie’s nieuwe vriendinnetje. Molly weet al helemaal wat ze gaat doen. Als ze ervoor zorgt dat hij crush 27 wordt krijgt ze eindelijk haar eerste kus, en als het vriendinnetje van Will ziet ze Cassie ook weer vaker. Maar dan is daar Reid, Molly’s nieuwe collega. Gooit deze nerdy Tolkien fan roet in het eten?

 

Engelse titel: The Upside of Unrequited (Balzer & Bray)(ISBN: 9780062348708)

Nederlandse titel: De Voordelen van Onbeantwoorde Liefde (Blossom Books)(ISBN: 9789020678888)

Auteur: Becky Albertalli

Score: 10

Op een feelsschaal van door de regen fietsen (1) tot De Kids of Appetite (10), hoe veel feels: 10

Soms heb je van die boeken waarvan je amper kan noemen wat er zo goed aan is. Van die verhalen die alleen beschreven kunnen worden door je leeservaring, en door niks anders. De Voordelen van Onbeantwoorde Liefde is zo’n boek.

Ik weet nog dat ik er net in begon. Ik had mezelf zo enthousiast gemaakt voor dit boek dat ik bang was dat ik het helemaal niks zou vinden. Dat het tegen zou vallen. Dat het misschien zelfs slecht zou zijn. Helemaal omdat ik een ARC had was ik een beetje huiverig. Wat als Becky eigenlijk helemaal niet zo goed was, maar de editing ervoor zorgde dat Simon zo mooi was? Deze angsten waren gelukig allemaal ongegrond. Meteen toen ik aan Voordelen begon merkte ik dat het wel goed zou komen. Ik moest even wennen aan het feit dat we nu Molly volgen in plaats van Simon, maar hier kwam ik redelijk snel overheen.

Wat een boek.

Normaal neem ik eigenlijk nooit boeken mee als ik naar de uni ga. Ik lees veel liever een uur achter elkaar dan een aantal keer een moment van 10-20 minuten. Voor dit boek maakte ik een uitzondering. Een tijd lang heb ik elke dag in de trein van en naar Leiden dit boek gelezen, en tijdens elke lunchpauze, en zelfs tijdens pauze in college. Tip aan iedereen: doe dit niet. Ik moest zo’n beetje om de pagina hardop lachen, en na een tijdje gaat je docent je gek aankijken. Om nog maar niet te spreken over de mensen in de trein.

Elke pagina van dit boek klopt. Van de levensechte personages tot de ogenschijnlijk simpele schrijfstijl. Het voelt alsof Becky Albertalli dit verhaal in een zucht opgeschreven heeft, terwijl je dondersgoed weet dat er maanden, zo niet jaren in zo’n boek gaan zitten. Voordelen dealt met onderwerpen zoals boeken dit zelden doen. Zo wordt er openlijk over zoenen en seks gepraat, en is er sprake van veel diversiteit in het boek op een manier die natuurlijk aanvoelt. Ook staan Molly’s gewicht en geloof centraal in het boek. Hoofdpersonen in Young Adult boeken zijn vaak lange meisjes met hoge jukbeenderen en maatje 36. Molly bewijst dat dit niet nodig is om toch een fantastisch personage te zijn. Ook wordt het feit dat ze Joods is slim in het verhaal verweven. Allebei deze punten zijn #ownvoices, wat betekent dat Becky haar eigen situatie heeft gebruikt om Molly’s verhaal te vertellen. De echtheid van deze aspecten overrompelde me, en zorgde ervoor dat ik verliefd werd op dit boek.

Heeft dit boek een plot? Nee. Gebeuren er bijzonder schokkende dingen waardoor je op het puntje van je stoel zit? Nee. Maar is dit een boek dat je nog een hele tijd bijblijft? Zeker weten. De personages weten een plekje in je hart te bemachtigen, en je voelt zo ontzettend mee met wat ze allemaal meemaken dat je hardop zit te gillen als het fout/goed gaat. Of doe alleen ik dat? Dit verhaal is een luchtige contemporary die je prima tussendoor kan lezen. Het weet echter op slimme en vooral onschuldige wijze ontzettend belangrijke onderwerpen aan te snijden. Zaken als het homohuwelijk en transgender zijn komen voorbij als de normaalste zaken van de wereld, en zo zou het ook moeten zijn. Dat is wat dit boek zo sterk maakt.

Voordelen is een verhaal over familie, liefde, onzekerheid, volwassen worden, dik zijn, zelfacceptatie, en je hart volgen. Het heeft een plekje veroverd in mijn favoriete boeken aller tijden lijstje, en ik hoop ten zeerste dat iedereen hem gaat kopen als hij bij Blossom Books uitkomt op 23 april.

Oh, en als je hem uithebt, kom je dan even met me gillen over Evan Schulmeister? Okay thanks.

2 Comments

  1. Saartje Ndangi

    Ik heb het boek gewonnen van hebban en blossombooks voor de blossombookreadingchallenge pp hebban. Ben zo ontzettend blij met het boek. Heb het zaterdag aangekregen en ga snel beginnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.