Velen is de Jessica Jones hype waarschijnlijk niet ontgaan. Voor je het wist zat iedereen met een Netflix account de nieuwe serie van Marvel te kijken. De vorige keer dat er zo’n hype was, The Unbreakable Kimmy Schmidt, vond ik het drie keer niks. Daarom dacht ik, deze sla ik over. Tot ik op een avond zat op te passen en Netflix aan stond. Ik kon het gewoon niet laten. Geen idee hebbende waar het over ging zette ik de eerste aflevering op. En, nou ja, deze recensie bewijst dat ik het hele seizoen heb afgekeken. Wat ik ervan vond? Dat hoor je zo!

(Ik geef hieronder een beschrijving van de serie voor de mensen die graag willen weten waar dit over gaat, maar persoonlijk vind ik dat het het leukste is om deze serie in te gaan terwijl je er helemaal niks over weet. Ik zou iedereen dus aanraden om door deze beschrijving heen te scrollen!)

marvels-jessica-jones-poster-minJessica Jones is een Private Investigator in New York. Ze woont in een crappy appartement, drinkt veel te veel en laat niemand toe. Het enige verschil tussen Jessica en een normale alcoholist is dat ze krachten heeft. Ze is super sterk, om precies te zijn. Kilgrave heeft krachten, net als zij, maar die zijn een stuk minder onschuldig. Hij kan je met een simpele opdracht alles laten doen wat hij wil. Hij bestuurt mensen met niet meer dan het gebruik van zijn stem. En laat hij nou net een complete obsessie hebben met Jessica.

 

Makers: Marvel & Netflix

Hoofdrollen: Jessica Jones (Krystin Ritter), Trish Walker (Rachael Taylor), Kilgrave (David Tennant), Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss), Luke Cage (Mike Colter)

Aantal afleveringen: 13

Score: 10/10

Op een feels-schaal van Duits les (1) tot Supernatural in het algemeen (10), hoeveel feels: 9 (Deze serie is net Supernatural voor wat ouderen. Tenminste, als je het vergelijkt met hoeveel mensen er dood gaan. Dat zijn er veel, mocht je willen weten)

Iedereen die me op twitter volgt heeft de afgelopen dagen wel meegekregen hoe ik volledig flipte over deze show. Tweets als “HE DID NOT. OHMYGOD. HE DID NOT”, “NEEE NEEE WTF GEBEURT ER HOLY FUDGECAKES STOP STOP STOP STOP”, en “EWW WHAT IS HAPPENING EW EW EW EW DIT IS ZO MESSED UP EW EW EW EW EW EW” kwamen voorbij, en als dat niet genoeg zegt over deze serie weet ik het ook niet meer. En toch ga ik proberen een recensie te schrijven die uit meer bestaat dan gillende hoofdletters. Dit wordt echt onmogelijk, maar ik ga het toch doen!

Voor de mensen die niets van Jessica Jones weten, dit is de tweede 16+ TV serie van Marvel. Hun films en series zoals the Avengers of Agents of S.H.I.E.L.D. zijn altijd 12+, en, nu ik Jessica Jones heb gekeken, redelijk onschuldig. Deze onschuldigheid is er met geweld uitgeslagen in deze show. Letterlijk. Er is bloed, gescheld, seks, geweld, zware onderwerpen, en over het algemeen gewoon een heel erge gritty feel. Als je je daar niet goed bij voelt zeg ik nu al meteen maar dat deze serie niet iets voor jou is. Verder hoef je niks van Marvel gezien te hebben om deze serie te kunnen begrijpen.

Voor de oplettende lezer, ja, ik gaf deze serie een 10 van de 10, maar daar had ik ook alle reden voor! Ten eerste was de casting gewoon perfect. Niet alleen de hoofdpersonen, maar ook alle bijpersonages waren zo ontzettend geschikt voor hun rol. En die paar scènes waar Jessica een flashback had naar haar jongere zelf? My gosh, dat had gewoon letterlijk die actrice kunnen zijn op die leeftijd. Naast het goede acteerwerk was er ook veel leuks om naar te kijken. Ik bedoel, Mike Colter, David Tennant, hallo? Zij moeten echter allemaal onderdoen voor Eka Darville (hij speelt Malcolm). Ik heb vanaf nu officieel een crush op die man, dat jullie het even weten.

Zelden heb ik een serie gezien met zulke goede plotlijnen. Ja, Jessica had superkrachten, maar dat was totaal niet de focus van de serie. Je had haar superkrachten kunnen weglaten en Kilgraves krachten kunnen vervangen door hypnose of zo, en dan zou je precies dezelfde serie hebben gehad. Elke aflevering dacht je te weten wat er aan de hand was, en dan kwam de twist of de cliffhanger aan het einde van de aflevering waardoor je weer helemaal in de war bent. Vooral de eerste aflevering was zo geweldig. Je hebt geen idee wat er aan de hand is en je snapt er geen bal van, maar dat is precies de bedoeling. Het wordt wel duidelijk, geloof me. De eerste aflevering geeft heel goed weer welke kant de serie op gaat, en als je die aflevering al niks vindt weet ik niet in hoeverre je de rest van de serie leuk gaat vinden.

En de feels! Ohmygosh, jongens. Bereid je maar alvast even voor dat er veel mensen dood gaan, en dat je een groot gedeelte van de show of met je handen in je haar zit in schok, of met je handen voor je gezicht omdat je het niet wil zien maar je wil het toch zien. Het is heel slecht uit te leggen hoe deze serie het nou precies doet. Jessica Jones is waarschijnlijk de grootste anti-held die ik ooit gezien heb, maar wat leefde ik met haar mee! Nou moet ik zeggen dat de achtergrond verhalen daar ook erg mee geholpen hebben. Alle achtergrond verhalen waren fascinerend en goed uitgewerkt en origineel en… Deze personages waren allemaal gewoon zo goed. Zo goed. Er is een personage die elke aflevering high is en rond het appartementencomplex zwerft, en een personage die bijna elke aflevering voor haar deur staat om haar bananenbrood te brengen. Deze komische afwisselingen van een anders erg zware show maken het zo leuk om te kijken.

Ik weet niet wat ik hier verder nog over moet zeggen, behalve OMG DIT IS ZO GOED GA HET KIJKEN JAAAAAA. Het is heel erg moeilijk om te beschrijven wat deze serie met je doet, en daarom moet iedereen meteen aflevering een gaan kijken. Stuur me een berichtje als je dit ook gezien hebt, want ik moet echt met iemand over deze serie praten. Wat ik ondertussen ga doen, vraag je? Het internet stalken om te zien of er een seizoen 2 komt, natuurlijk.

3 Comments

    1. Eline @ All The Feels

      DIE BLENDER. OHMYGOSH. DAT WAS ZO ERG.
      Ik denk het? Luke vond ik een stuk minder interessant dan Jessica, maar het kan in principe heel positief uitpakken. Wie weet, als ik tijd heb dan zal ik het zeker overwegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.