Het is een feit; Sherlock is mijn nieuwe obsessie. Iedereen die wel eens naar fandoms gekeken heeft weet dat er een overkoepelende fandom is, SuperWhoLock, voor fans van Supernatural, Doctor Who, en Sherlock. Ik vraag me al tijden af waarom, dus ik besloot om op onderzoek uit te gaan. Waar ik de gelijkenissen tussen Doctor Who en Supernatural nog niet zie, snap ik volkomen waarom Sherlock in het rijtje staat. Het is ongelooflijk intens, er is een bijzondere relatie tussen de twee hoofdpersonen, en er is een gay ship die iedereen wel lijkt te shippen. Persoonlijk is Destiel (Dean en Castiel, Supernatural) niet zo mijn ding, maar Johnlock (Watson en Sherlock)? Hell yeah. Naast deze parallellen is me echter nog iets opgevallen. Ik vond het zelfs zo opvallend dat ik besloot dat het een post verdiende.

LET OP! Deze post bevat spoilers voor Supernatural seizoen 1 t/m 5, en voor Sherlock seizoen 1 en 2. Lees dit alleen als je die seizoenen gezien hebt. Heb je ze nog niet gezien? Ga dan maar eens even heeeeel snel beginnen.

Afgelopen donderdag avond begon ik met Sherlock. Aangezien je nog steeds leest betekent het dat je de eerste twee seizoenen gezien hebt, en dan weet je hoe ontzettend verslavend die show is. Ik racete er als een malle doorheen, en voor ik het wist was ik bij de seizoen 2 finale aanbeland. Zelfs als je er niet bewust naar opzoek gaat krijg je toch het een en ander mee op het internet, dus ik wist al dat Sherlock van een gebouw zou springen, maar hoe of wat? Tja, dat was allemaal onbekend. Ik was uitermate benieuwd, dus ik kon niet wachten om eindelijk deze aflevering te zien. Lang verhaal kort: ik heb gehuild. Hard. Ik zat me af te vragen hoe dit allemaal zat, aangezien Sherlock nog een seizoen heeft. Tot de laatste paar seconden. Want wie zagen we daar staan kijken? Inderdaad, Sherlock fudging Holmes.

Toen ik over de eerste shock heen was begon ik na te denken. De situatie kwam me op de een of andere manier bekend voor. Hoe kon het dat ik het herkende, zonder deze serie ooit eerder gezien te hebben? Dat is wanneer ik het me realiseerde. De seizoen 2 finale van Sherlock is exact hetzelfde als de seizoen 5 finale van Supernatural.

Serieus, denk er maar even over na.

  • Er is een vijand die ze moeten verslaan (Moriarty vs. Lucifer)
  • Maar een van de twee hoofdpersonen kan hier iets aan doen (Sherlock vs. Sam), terwijl de ander toekijkt terwijl hij dit doet (John vs. Dean)
  • Als de beslissing wordt genomen die zal leiden tot de dood van de hoofdpersoon in kwestie, is de vijand weg (Zelfmoord van Moriarty vs. Sam die Lucifer onderdrukt)
  • De hoofdpersoon springt ergens in/af (Sherlock springt van een gebouw vs. Sam springt in een gat)
  • De toekijkende hoofdpersoon is gewond als hij constateert dat de andere hoofdpersoon dood is (John die op de grond viel vs. Dean wiens hoofd in elkaar gemept was)
  • De dode hoofdpersoon blijkt in de laatste paar seconden toch nog te leven (Sherlock op het kerkhof vs. Sam bij Lisa thuis)
  • De “dode” hoofdpersoon kijkt toe hoe de andere hoofdpersoon een nieuw leven begint (Sherlock die John weg ziet lopen van het graf, en dus weg van hem vs. Sam die Dean aan tafel ziet zitten bij Lisa, en dus weg van hunting)

Durf mij te vertellen dat dit toeval is.

Aangezien de Supernatural aflevering eerder uitkwam (13 mei 2010) dan de Sherlock aflevering (15 januari 2012), kun je je afvragen of de Sherlock schrijvers geïnspireerd waren door de Supernatural aflevering. SuperWhoLock is al lange tijd een veelgebruikte term in de fandom wereld. Het zou heel goed kunnen dat, toen de Sherlock schrijvers de aflevering schreven, ze op de hoogte waren van de link die de fans met Supernatural legden. Is dit dan misschien waarom de afleveringen zo op elkaar lijken?

Zelf denk ik dat dat nog wel eens de reden kan zijn. Ik geloof niet dat ze de finale “gestolen” hebben omdat ze bij Supernatural zagen dat het werkte, dus het daarom zelf ook wilden doen. Ik denk dat de parallel getrokken is, simpelweg om de SuperWhoLock banden te versterken. Als een finale bij Supernatural fans zo’n reactie ontlokt, zal het heel goed kunnen dat de Supernatural fans hetzelfde reageren als ze Sherlock kijken. Vice versa natuurlijk voor Sherlock fans die aan Supernatural beginnen. Wie weet, misschien hebben de schrijvers wel overlegd. Of het is gewoon allemaal een groot complot. Dat kan natuurlijk ook.

Wat me nog het meeste opvalt is het feit dat algemeen bekend is dat een nieuw seizoen van Sherlock lang op zich laat wachten, en dat de seizoen 5 finale van Supernatural de serie finale had moeten zijn. Allebei dus een einde, of een cliffhanger waarbij lang op een vervolg gewacht zou moeten worden. Misschien ging het de schrijvers niet eens om SuperWhoLock. Misschien vinden ze het gewoon leuk om de fans te pesten.

Of misschien is het gewoon een hele goede finale, en schreven de schrijvers hem daarom allebei. Ik denk namelijk niet dat er ook maar een fan is die niet volledig in schok was na deze afleveringen.

One Comment

  1. Pingback: The Entertainer Award – Welkom in Wonderland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.