Zo. Die hadden jullie niet verwacht, he?

Het is al een tijdje stil op All The Feels. Bijna een vol jaar, om precies te zijn. En daarvoor was het nou ook niet bepaald druk. Maar dat gaat veranderen. Komende week zal ik een blogje plaatsen over waarom ik weg was, wat ik nu zoal doe met mijn leven, en hoe All The Feels er vanaf nu uit gaat zien. Maar weet in ieder geval, I’m back baby!

En ik ben niet zomaar terug! Als onderdeel van een blogtour van Blossom Books mag ik een exemplaar van het boek Grondvuur van Mirjam Gielen weggeven! Ik trap de blogtour af, en de komende 4 vrijdagen zal er elke vrijdag een artikel verschijnen over Grondvuur. Volgende week is het de beurt aan Katja van That Blonde Woman. Zij heeft de auteur Mirjam Gielen geïnterviewd over het onderzoek dat ze heeft gedaan voor het boek.

Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, begint ze uit nieuwsgierigheid te lezen. Haar oma schreef de brieven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan haar overleden zus Corrie. Ze schrijft over de nasleep van het bombardement op Nijmegen, maar ook over haar ouders en de jongen die ze later op haar werk leert kennen.

 

Julia ontdekt een oud familiegeheim, en gaat vastbesloten op onderzoek uit. Maar haar oma houdt haar mond stijf dicht, en ook bij haar moeder komt ze niet veel verder. Wat doe je als het verleden zo nadrukkelijk aanwezig is, maar niemand erover praat?

Grondvuur wordt verteld vanuit het perspectief van Julia in het nu, haar moeder Eva in de jaren ’80 en via de brieven van haar oma Ans aan Corrie.

 

Hoe kan je het boek winnen?

De winactie is vrij simpel. Vertel me in een comment wat het meest interessante is wat je ooit hebt gevonden van je familie. Denk hierbij aan helpen met het opruimen van het huis van een overleden familielid, of het uitmesten van de zolder. Zo heb ik een keer in een leeg notitieboekje een oude foto gevonden van mijn vader en zijn zus die hij al een hele tijd kwijt was. Het mag alles zijn. Al kwam je er maar achter dat je hondenhatende oma stiekem toch ooit een puppy heeft gehad, of dat je moeder alle jaargangen van Donald Duck compleet heeft. Deel het met me!

 • Deze winactie is open voor inwoners van Nederland en België, wordt mogelijk gemaakt door Blossom Books, en loopt tot 1 maart 23:59. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Volgende week heeft Katja van That Blonde Woman een interview met de auteur, en deze zaterdag (23 februari) zal de boekpresentatie van het boek plaatsvinden in Nijmegen. Tijdens de presentatie zal het eerste exemplaar worden overhandigd aan de burgemeester van Nijmegen. Komt dus allen!

14 Comments

 1. Het tofste wat ik ooit heb gevonden is een foto van mijn oma op mijn leeftijd (toen ik een jaar of 16/17 was) toen ik haar hielp een overvolle kast op te ruimen. Ik vond haar zo mooi. Ze had hele lange, rode vlechten en een bloemetjesjurk, ik vond haar een beetje op een porseleinen pop lijken. Helaas heb ik alleen de herinnering aan de foto nog. Ik hoopte dat hij weer boven water zou komen toen we na haar dood wat spulletjes op gingen ruimen, maar helaas. Ik hoop heel hard dat we hem ooit nog vinden.

 2. Lisa

  Hey! Het interessantste wat ik ooit heb gevonden is een stapel boeken die mijn tante had gelezen in het huis van mijn opa en oma, ik las op dat moment exact die boeken, maar dan van de bibliotheek.

 3. Er bestaat dus een website waarin ik de stamboom van mijn vader kon zien, waarbij we zelfs tot grootouders in de zestiende eeuw konden kijken! Bij een van mijn voorouders stond zelfs tussen haakjes ”prins”, maar we weten nog steeds niet of we nou echt blauw bloed hebben 😛 Na het overlijden van mijn oma kwam mijn nichtje met een verhaal dat mijn oma tijdens de Tweede Wereldoorlog een hondje had gekregen, hoewel er in die tijd niet veel reden was om een hondje te nemen. Blijkbaar had ze dit meerdere keren aan mijn nichtje verteld, zij was ook de enige van de hele familie die ervan af wist. Zo bijzonder om zelfs na iemands leven nog veel over die persoon te leren!
  P.S. Yesssss je bent terug!!!

 4. Het mooiste wat ik vond tussen de spullen van mijn overleden overgrootmoeder is een generatie foto van mij, mijn moeder , mijn oma en haar. Ik was een jaar of 2/3. De foto heb ik in een fotolijsten gedaan en die staat op mijn boekenkast. En met mijn bed kijk ik er elke dag na.

 5. Soraya

  Het interessantste wat ik heb gevonden is niet iets tastbaars maar een verhaal uit de familie over de tweede wereldoorlog dat de neef van mijn oma een verzetsstrijder was maar zijn broer een ss’er, dus dat was nogal een gedoe daar in de familie, uiteindelijk heeft de neef die in het verzet zat een tijd bij mijn oma ondergedoken gezeten! Ook vind ik de dingen die mijn oma over de tweede wereldoorlog vertelt (zij was toen 10) super interessant en ook heeft ze nog veel spullen uit die tijd

 6. Sandy van der Kolk

  Toen mijn zeer zuinige oma overleed, vonden haar kinderen in een treinstel allemaal rollen geld zodat elk kind iets van duizend gulden kreeg (en het waren 11 kinderen). Al die tijd heeft ze heel zuinig geleefd waar dat heel niet nodig was. Waarschijnlijk kwam dit doordat ze de oorlog mee heeft gemaakt en hierdoor niets durfde uit te geven.

 7. Naomi Leunis

  Ik denk dat het interessantste dat ik ooit gevonden heb een foto was van mijn betovergrootvader. Iedereen zegt altijd dat ik op hem lijk, maar we hadden geen foto’s tot mijn oma en ik op een dag kuis aan het maken waren in de spullen van mijn grootvader en daar dan die foto vonden. Ik begrijp eindelijk waarom iedereen zegt dat ik op hem lijk, de foto heeft nu een mooi plaatsje in mijn slaapkamer bij de andere familiefoto’s van overleden familieleden 🙂

 8. Fleur

  Het tofste dat ik ontdekt heb was toen ik hoorde dat mijn opa mijn oma heeft gered tijdens de tweede wereldoorlog. Het is jammer dat mijn oma het niet zo goed meer weet en mijn opa is overleden maar door het door te vertellen proberen we mooie verhalen zoals deze in leven te houden.

 9. Mirjam

  Ik heb ooit een foto gevonden van mijn vader als tiener waar hij lang blond haar heeft. En hij leek op een vriendin van mijn broer, dus ik vroeg eerst of zij het was. Kon echt niet geloven dat hij het was, met oorbel en al!

 10. Het meest bijzondere dat ik ooit gevonden heb, is de mondharmonica van mijn overleden opa. Ik was op zoek naar een goed boek in de kast van oma en toen vond ik in een keer een doosje. Daar bleek opa’s mondharmonica in te zitten en mama vertelde me dat opa dat heel goed kon bespelen. Ik vind het nog steeds jammer dat ik daar geen echte herinnering van heb..

 11. Tineke Rol

  De babyschoentjes van mijn vader in een oude zwarte legerkist van zijn vader. De opa die ik nooit heb gekend omdat hij heel jong is overleden.
  Er zat ook nog een zwart metalen kistje in met de liefdesbrieven van mijn ouders. Heel bijzonder.

 12. Ik maak graag kans! ? Ik was laatst even aan het kijken in een oud mapje met foto’s (dacht ik) van mijn opa en oma, bleek het een documentenmapje te zijn waarin allerlei brieven & knipsels ed zaten van vroeger, zoals het ontslagbriefje van mijn opa bij de mijn in Limburg, rapporten van hem en mijn oma van heel lang geleden, etc. Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.