Een tijdje geleden alweer had ik het in een post over hoe je Blossom Books ambassadeur moet worden. Aangezien ik zelf een topjaar als ambassadeur heb gehad kan ik het aan iedereen aanraden, en daarom werd ik helemaal enthousiast van het geven van tips. Doordat ik het schrijven van die post zo leuk vond, wist ik al meteen dat er twee opvolgende posts zouden komen; eentje over wat een ambassadeur doet, en eentje over waarom je dan ambassadeur zou moeten willen zijn. Vandaag een beschrijving van de taken van een ambassadeur.

Uit ervaring weet ik dat het nogal abstract klinkt, ambassadeur zijn. Wat moet je nou precies doen, en wat moet je absoluut niet doen? Waar heeft het ambassadeurschap betrekking op? Hoeveel tijd ben je er aan kwijt? En wat nou als je een van de Blossom Books boeken niet leuk vindt, wat dan? Deze vragen spookten meteen door mijn hoofd toen ik hoorde dat ik was aangenomen. Maar geen paniek, want ik ga jullie dit eens even haarfijn uitleggen.

1. Social Media

Hoe jij als Blossom Books ambassadeur aanwezig wilt zijn op social media is volledig je eigen keuze. Is er een boek waar je helemaal gek van bent, en prijs je het graag aan? Doe vooral je ding! Stelt iemand een vraag over een van de BB boeken en weet jij het antwoord? Vertel het vol enthousiasme! Heb jij eigenlijk geen social media of ben je niet zo actief, en heb je niet zo’n zin om daar verandering in te brengen? Ook prima. Als ambassadeur doe je wat voor jou goed voelt. Zelf beantwoord ik altijd vragen over boeken en bijvoorbeeld heruitgaven als ik ze voorbij zie komen. Weet ik het antwoord niet, dan vraag ik het na bij Blossom Books om in het vervolg wel te kunnen antwoorden. Verder raad ik de BB boeken die ik goed vind vaak en graag aan aan mensen die om boekentips vragen. Natuurlijk kan je ook fan-art maken, zoals sommigen doen, en nog veel meer, maar dat ligt allemaal bij jou. Niks is verplicht!

2. Jouw mening

Blossom Books is benieuwd naar jouw mening. Immers, daar ben je voor uitgekozen! Aan het begin van het jaar word er een facebook groep opgericht waar jij en de andere ambassadeurs samen met Lotte en Myrthe (de twee medewerksters van Blossom Books) inzitten. Hierin gebeurt van alles. Als BB een nieuw boek uitgeeft en een cover moet kiezen, worden de ambassadeurs vaak om hun mening gevraagd. Bij het laatste deel van De 100 bijvoorbeeld, Thuis, waren er een stuk of zes covers waar we uit konden kiezen. Allemaal net even anders, door een kleurtje of een ander silhouet. Uiteindelijk is het de cover geworden die van de ambassadeurs de meeste stemmen kreeg. Naast covers wordt er ook om titelhulp gevraagd. List & Leugens, bijvoorbeeld, is een titel die verzonnen is door de ambassadeurs. De vertaling van de titel van Simon kwam ook gedeeltelijk uit de groep. Als ambassadeur geef je echt de publieke opinie weer. Normaal zet je een poll online, of vraag je mensen op twitter om hun mening. Nu zijn de ambassadeurs de vertegenwoordiging van die hele groep, wat veel makkelijker gaat!

3. Manuscripten

Lotte en Myrthe kunnen natuurlijk niet alle manuscripten die ze binnenkrijgen zelf lezen. Daarom vragen ze de ambassadeurs om hulp. Dit kan doormiddel van een mailtje aan iedereen over een bepaald boek, een direct mailtje aan een persoon, of door een lijst rond te sturen waar je uit mag kiezen als je tijd hebt. Maar natuurlijk alleen als je tijd hebt! Het lezen van een manuscript is niet verplicht. Als je Engels niet goed genoeg is, is dat ook echt niet erg, want je hoeft het namelijk niet te lezen. Het is gewoon leuk om een manuscript te lezen en wat feedback te geven, maar het is zeker niet dat je geen ambassadeur kan worden als dit je niet gaat lukken doordat je niet goed Engels kan of gewoon geen tijd hebt.

4. Unieke acties zoals de Read-a-thon en Read-a-long

Zoals je misschien wel is opgevallen heeft Blossom Books dit jaar een Read-a-thon en Read-a-long georganiseerd. Beide waren op mijn initiatief, en allebei heb ik ook georganiseerd (de Read-a-long samen met een mede-ambassadeur). Omdat dit pas het eerste jaar is dat ze georganiseerd werden, weet ik niet wat het idee is voor komend jaar. Maar zelfs als je als ambassadeur niet hoeft te helpen, kun je natuurlijk wel altijd enthousiast meedoen! Geef het goede voorbeeld door zo veel mogelijk challenges te doen, en als het even kan, te reageren op anderen. Maak er een niet te vergeten actie van!

5. Recensies

Drie keer per jaar mag je een nieuwe Blossom Books titel uitkiezen om te ontvangen, en dan natuurlijk te recenseren. Het idee is dat je die recensie op zo veel mogelijk sites plaatst, zoals bol en Goodreads en Hebban, etc. Maar wat nou als je het boek niet goed vindt? Goeie vraag. Het is onmogelijk om elk boek van een bepaalde uitgever geweldig te vinden. Er zijn voor mij ook boeken van Blossom Books die ik wat minder vind. Dat zeg ik dan ook eerlijk. Want, hoe naar het ook klinkt, een negatieve recensie is beter dan geen recensie. In een negatieve recensie noem je nog steeds een boek, en is er nog steeds een kans dat iemand het ziet. Persoonlijk heb ik best vaak dat ik juist door een negatieve recensie een boek wil lezen, om te zien of ik het ook vind. Plaats dus gewoon altijd je mening, dan komt het helemaal goed!


Als ik het goed heb, heb ik nu alle punten besproken en is het een beetje duidelijk wat een ambassadeur nou precies doet. Let op, deze invulling kan natuurlijk wat veranderen, en het is ook echt wat je er zelf van maakt. Hierna nog een post met waarom je dan toch echt ambassadeur moet worden, en waarom het zo ontzettend leuk is!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments, of stuur me een mailtje!

 

0 Comments

  1. Ik heb mij altijd al een beetje afgevraagd wat een ambassadeur doet en ik verwachtte dat het iets als dit zou zijn, maar dat je het ook hebt opgeschreven en hebt gepost vind ik heel goed! Sommige mensen weten niet eens wat een ambassadeur is en dan melden ze zich aan om een ambassadeur te zijn. Dat is eigenlijk best erg, omdat je dan eigenlijk niet erg enthousiast kan zijn. Je niet eens weet wat je moet doen! En als je dan wordt gekozen… Er kon dan gewoon iemand anders worden gekozen, die veel enthousiaster is.
    Ik vind het heel aardig van je dat je deze post hebt geschreven! 🙂

  2. biancaronday

    Klinkt heel erg interessant, misschien is dit al eens aanbod gekomen in een ander artikel, maar is er ook een minimale en maximale leeftijd? Dit zie je namelijk vaak bij uitgeverijen die dit soort projecten hebben.

  3. Pingback: Waarom is Blossom Books ambassadeur zijn nou zo leuk? | All The Feels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.